Patroontekenen in Illustrator

Zoek je een goede methode om digitaal patroon te tekenen?

Dat kan op een professionele manier met Adobe Illustrator.

Computerscherm

Ik teken mijn patronen al jaren met veel plezier in deze software. Het grote voordeel van Illustrator is dat je het voor heel veel doeleinden kunt gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn:

Illustraties en logo’s

Responsive

Logo Modevakschool Marja Groot

Logo patroontekenen in illustrator

Stofontwerpen

Stofontwerp DaisyStofontwerp ster

Lesmateriaal en werktekeningen

Lesmateriaal 2

t-shirt-jurkje-ontwerpen

Sinds 2011 geef ik klassikale cursussen in patroontekenen in Illustrator. Zomer 2015 ben ik begonnen om de cursus online te maken. Ik dacht binnen een paar maanden klaar te zijn. Dat was een beetje te optimistisch. Ik dook in een nieuwe wereld met WordPress, thema’s, plugins, video’s maken, e-commerce, etc. Een vak op zich, dus dat kost tijd om je eigen te maken. Ik heb alles zelf gebouwd en met trots kondig ik dan ook mijn eerste online cursus aan. Instructies kunnen nu bekeken worden wanneer en hoe vaak je maar wilt. Want de een heeft aan een half woord genoeg en de ander heeft behoefte aan veel herhaling.

Naast filmpjes bestaan de lessen uit tekst, pdf-documenten, samenvattingen, opdrachten en testen. Bovendien is er een besloten groep op Facebook voor ondersteuning, contact met mede-cursisten en het delen van tips en trucs. Met alle input van cursisten maak ik weer nieuwe video tutorials, want er is altijd wel wat te aan te vullen of te verbeteren.

Dit leer je allemaal in de cursus:

 • Basistechnieken Illustrator
 • Basispatronen tekenen
 • Modellen uitwerken
 • Markeringen en tekst toevoegen
 • Naadtoeslag toevoegen
 • Knipschema maken
 • Printen
 • PDF-bestanden maken
 • Acties automatiseren

Dit alles in ruim 70 lessen, onderverdeeld in 10 modules. Nieuwsgierig hoe een filmpje eruit ziet? Ik laat een van de video tutorials gratis zien.

Het mooie is dat je de cursus voor een onbeperkte tijdsduur aanschaft. Je betaalt dus één keer 149 euro en krijgt ook toegang tot alle toekomstige lessen. Omdat de cursus steeds beter en uitgebreider wordt, zal de prijs ook stijgen, dus wees er snel bij.

Nu kan het gebeuren dat je de online cursus koopt en het blijkt dat het niks voor je is. Geen probleem, ik bied de mogelijkheid om de cursus binnen vijf dagen na de ontvangstdatum te annuleren. De software van Illustrator kun je een week lang gratis uitproberen via de website van Adobe.

Direct aan de slag?

Ga dan naar de webshop. Wil je meer weten, kijk dan ook eens op mijn homepage, zend me een bericht of laat hieronder een reactie achter.

P.S. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een code voor 10% introductiekorting! (Geldig tot 1 november 2016.)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 Responses to Patroontekenen in Illustrator

 1. Annemiek 21 oktober 2016 at 18:50 #

  Beste Marja

  Ik heb zeker belangstelling voor de cursus. Alleen komt het nu niet goed uit. Wil graag door de nieuwsbrief op de hoogte blijven.

  Groet
  Annrmiek Roelofsen

  • Marja Groot 25 oktober 2016 at 09:46 #

   Leuk Annemiek, ik heb je op mijn mailinglist gezet.

 2. Jaap Ruis 6 december 2016 at 12:50 #

  Ziet er mooi uit.
  Is up to date wat gebruiksgemak betreft.
  Reageert snel en adequaat.
  Ben enthousiast geraakt.

  Zelf gebruik ik, totnutoe, het programma PatternMaker de Luxe
  Daar staan al een aantal macro’s klaar die je kunt aanpassen.
  Het aanpassen is niet eenvoudig, en is op totaal andere leest geschoeid.
  Ik denk dat het een verouderde systematiek heeft.
  Een ronde hoek maken aan een boordje, zoals ik op de video gezien heb, dat kun je wel vergeten, dat ligt vast in de macro.
  Ik denk dat ik overstap op Illustrator. Eerst eens kijken wat het kost.

  Jaap Ruis, 70 jaar

  • admin 7 december 2016 at 13:45 #

   Goed om te horen Jaap. Ik maak zelf ook met veel plezier al mijn patronen met Illustrator.

 3. Le Roy Gretel 6 juni 2019 at 08:15 #

  Beste

  Is deze cursus nog beschikbaar?
  Wat is de prijs en welke versie schaf je best aan.

  Met vriendelijke groeten
  Gretel Le Roy

  • admin 6 juni 2019 at 09:05 #

   Beste Gretel,
   Deze cursus is nog steeds beschikbaar en krijgt binnenkort zelfs een nieuwe website en extra lessen. Voor de prijzen van Illustrator verwijs ik je naar de website van Adobe: https://www.adobe.com/nl/products/illustrator.html. Er zijn verschillende opties mogelijk. Ik zou zeker beginnen met de proefversie. Je werkt altijd met de laatste versie van Adobe Illustrator.
   Met vriendelijke groet,
   Marja

 4. Le Roy Gretel 12 juni 2019 at 09:29 #

  Beste,
  Kan je ook nepen verplaatsen in je patrron?

  Met vriendelijke groeten
  Gretel

  • admin 13 juni 2019 at 07:42 #

   Ja, bijv. in een grondvorm kun je d.m.v. “inknippen” de coupe naar een andere plek draaien. Of je kan een figuurnaad “opschuiven”, alles wat je met de hand kan tekenen, kan ook in Illustrator en meer.

 5. Brigitte Gossens 17 november 2019 at 11:55 #

  Beste Mevr. Marja heb ik het goed begrepen dat ik de cursus die ik laatst bij U gekocht niet meer kan doen tegen het einde van het jaar omdat U een nieuwe cursus geschreven heeft en ik deze dan opnieuw moet aanschaffen. M.V.G Brigitte Hoenjet – Gossens

  • admin 18 november 2019 at 08:11 #

   Beste Brigitte,
   Binnenkort wordt de cursus inderdaad vernieuwd en wordt hij ook verplaatst naar de digitale leeromgeving op mijn website http://www.marjagroot.nl. Alle cursisten krijgen toegang tot de vernieuwde cursus, dus je hoeft niets opnieuw aan te schaffen en je kunt gewoon verder met de cursus.
   Met vriendelijke groet,
   Marja

Geef een reactie